Preskoči na glavni sadržaj

Tajna tankog struka

Koja je tajna tankog struka?

Ljeto je sve bliže, a tako i počinje panika. Tanak struk je želja mnogima. On je estetski poželjan te je pokazatelj zdravlja. Danas ću vam dati nekoliko savijeta kako doći do željenog cilja.
*veliko hvala modelu za ovaj članak ig: @inaa_sk

Prije toga morate znati

Važan faktor jest udio masnoće. Kako bismo ga regurirali moramo se uz treninge usredotočiti na zdravu, uravnoteženu prehranu.

Više o zdravoj prehrani možete pročitati ovdje.

Par savjeta što se tiče prehrane 

1. Jedite manje obroke, ali više porcija

Pre često čujem kako se djevojke izgladnjuju da bi došle do svog cilja što na kraju dana stvarno nema smisla. Jedite količinski manje obroke, ali jedite više porcija tokom dana. Na taj način nećete biti pre gladni što bi na kraju uzokovalo prejedanjem čim se hrana stavi pred vas. Isto tako, na taj način ubrzavate metabolizam koji je ključan kako bi tijelo trošilo više kalorija tokom dana
Sve je u količinama!


2. Izbjegavajte prerađenu hranu

Čak i ako pazite na porcije i trenirate, cijeli proces možete uništiti prevelikom konzumacijom prerađene hrane zbog velike količine šećera koju sadržava.


3. Budite oprezni sa "low-fat" proizvodima

To su npr. kruh, raznorazni jogurti, mlijeko... Takvi proizvodi možda imaju manje masnoća, ali su zato pretrpani sa šećerom i "praznim" ugljikohidratima. Uglavnom imaju vrlo malu, ako ne i nikakvu nutritivnu vrijednost.



4. Pazite na količinu soli 

Zbog pretjerane količine soli u tijelu može doći do napuhnutog trbuha. To je zato jer previše soli urzokuje zadržavanje vode u organizmu. Smrznuta gotova jela (pizza, lazanje...) su dobar primjer za hranu koja sadržava ogromnu količinu soli.


5. Fokusirajte se na prehranu bogatu vlaknima

Vlakna ubrzavaju metabolizam te pružaju osjećaj sitosti. Najbolji izbor su biljna vlakna. Neke od namirnica u kojima se nalaze su: mahunarke, repa, brašno od cjelovitog zrnja, sjemenke lana (koje možete ubaciti u zobene ili jogurt), suho i svježe voće.


6. Izbacite alkohol iz prehrane

Jeste li čuli ikada za izraz "pivski trbuh"? On nije bezveze. Piva obiluje ugljjikohidratima, a isto tako gotovo da ne postoji alkohol koji u sebi nema dodane šećere.

*nemam slike alkohola jer ga ne konzumiram ;)))

7. Nemojte se bojati masti

Ako znate kontrolirati količine, od masti se nećete zdebljati. One čuvaju vaše zdravlje i krvožilni sustav te pojačavaju osjećaj sitosti. Svaki dan pojedite npr. šaku orašastih plodova.



A treninzi?

1. Kardio

Definitivno odlična aktivnost za topljenje masnog tkiva. Odaberite ono što vam najviše odgovara(trčanje, hodanje, rolanje, bicikliranje..), dnevno izdvojite oko 30 do 45 minuta te tjedno to odradite 5 puta.

2. HIIT trening bi mogao biti najbolja opcija 

Intervalni trening visokog intenziteta je vrsta treninga u kojem se izmjenjuju dionice visokog i nižeg intenziteta vježbanja te se na taj način topi masno tkivo. Zbog inteziteta treninga masno tkivo se topi čak nekoliko sati i nakon završetka treninga.


Vježbe koje bi vam mogle pomoći


Russian twists

Russian Twist – Workout Tomorrow 

 

Plank knees to elbows 

 Plank Knee to Elbow 

 

Alternate heel touches

Alternate Heel Touches - Exercise How-to - Workout Trainer by Skimble 

 

Twisting hip raises

Get a Flat Tummy at Home with These 8 Simple Exercises ~ - Louise ... 

 

Plank twists

Plank Hip Dips | Illustrated Exercise Guide 

Mountain climbers twists

Mountain Climber Twist | Illustrated Exercise Guide



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zdrava prehrana

Konstantno smo bombardirani "healthy lifestylom" na društvenim mrežama. Influenceri objavljuju svoje "zdrave obroke", zdrav način života, odlaske u teretanu itd. Koliko od toga je ustvari realno i istinito? Kako to da nitko od njih ne daje savjete i edukaciju o zdravom načinu života? Svi govore kako je ustvari teško održavati takav način života i dive se onima koji to rade. Mora li to stvarno biti tako? Ne, ne mora. Vrlo kratko i jasno. Ne morate se odreći svoje najdraže hrane, ne morate u potpunosti prestati jesti slatko i piti kavu. Bitna je KVALITETA hrane koju unosimo.

RECEPTI: Smoothie - zdrav doručak

Smoothie su meni osobno bili jedno ogromno otrkiće. Jednostavni su za napraviti, zdravi su, sastojci nisu skupi, a uštedite gomilu vremena na pripremi doručka. Iako su zdravi i dobra zamjena za doručak moramo imati par stvari na umu: Kupovni su puni šećera Moramo znati balansirati sastojke - trebali bi se sastojati pretežno od voća i povrća. Što manje zaslađivaća kao što su med, šećer i sirup. Kako bi duže ostali siti, možemo dodati jogurt ili proteine  Neka istraživanja su pokazala kako blendanjem voće i povrće gubi vitamine i minerale. *nekih od sljedećih recepata sadržavaju zalađivače, ako vam je cilj smršaviti onda ih izostavite. 1. Banana ginger - ginger - 1 banana - jogurt od vanilije - žlićica meda 2. Najbolji smoothie na svijetu - malomasno mlijeko ili jogurt - 1 banana - 6 zamrznutih jagoda - pola čaše soka od naranče *ako vam je cilj smršaviti, onda sok od naranče zamijenite sa npr. bademovim mlijekom. 3. Slim down - smrznuto šumsko voće - 2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurt

Kako smršaviti?

  KAKO SMRŠAVITI? Proces mršavljenja ne događa ne preko noći, a rigorozne dijete definitivno nisu rješenje. Kako bi znali kako smršaviti prvo morate razumjeti znanost koja stoji iza toga.  Kalorijski deficit Ukoliko želite izgubiti masno tkivo trebali biste biti u kalorijskom deficitu. To znači da bi vaš kalorijski unos trebao biti malo manji od potrošenih kalorija tokom dana. Blagi deficit bi značio oko 300 do 500 kalorija u odnosu na dnevnu potrošnju. Važno je napomenuti da ekstremnim deficitom možete izgubiti na tjelesnoj masi, nećete doći do željenog cilja te može loše utjecati na vaše zdravlje. Nije nužno biti u deficitu, možete i izjednačiti dnevni unos i potrošnju, ali time ćete samo održavati trenutnu formu. ITM/BMI kalkulator Indeks tjelesne mase (ITM) je podatak koji uzima u obzir odnos između vaše tjelesne mase i visine na kvadrat. Je li taj podatak stvarno precizan? U jednadžbu su uvrštene samo tjelesna težina i visina tako da to nije dovoljno za prikaz stvarne