Preskoči na glavni sadržaj

Zdrava prehrana

Konstantno smo bombardirani "healthy lifestylom" na društvenim mrežama. Influenceri objavljuju svoje "zdrave obroke", zdrav način života, odlaske u teretanu itd. Koliko od toga je ustvari realno i istinito? Kako to da nitko od njih ne daje savjete i edukaciju o zdravom načinu života?
Svi govore kako je ustvari teško održavati takav način života i dive se onima koji to rade. Mora li to stvarno biti tako? Ne, ne mora. Vrlo kratko i jasno. Ne morate se odreći svoje najdraže hrane, ne morate u potpunosti prestati jesti slatko i piti kavu. Bitna je KVALITETA hrane koju unosimo.

love tumblr food chocolate summer paradise dream pink girly yummy ...

Što je zapravo zdrava prehrana?

To znači konzumiranje nutricionističkih vrijednih namirnica iz svih skupina hrane u preporučenim količinama. Kad pričamo o npr. mršavljenju, to ne znači konstantno izgladnjivanje i konzumacija isključivo povrća. Cilj je doći do balansa. Ako taj balans nije prisutan, može doći do brojnih posljedica koje utječu na zdravstveno stanje.

U sljedećem postu ću malo detaljnije o teoriji zdrave prehrane.

Ne mogu bez slatkog 

Ako ste kao ja onda vam je šećer najveća slabost. Ovo "tiho oružje", kako ga nazivaju nutricionisti, bi trebali unositi 25-30 grama dnevno. Mi ga unosimo čak 10 puta više. Kako to? Ima ga u SVEMU. "Ali ja pojedem samo jedan Corny dnevno", točno taj Corny ima 35 grama šećera. Jeste možda zaboravili 2 vrećice koje ste stavili u kavu? Što je sa šećerom u majonezi? A u kečapu? Onu Coca-Colu ste isto zaboravili?
Ne, ne morate se odreći slatkog. Cilj je smanjiti unos.


70% CRNA ČOKOLADA

Mikado Tamna čokolada sa choco mousse i naranča punjenjem 150 g ...
Osim što je zasitna, crna čokolada ima brojne utjecaje na zdravlje. Djeluje na apetit i cirkulaciju, a jedno istraživanje je pokazalo da pomaže i kod dobivanja mišićne mase. Dnevno je dovoljan red crne čokolade.

TOST, BANANA, MED

Easy Almond Butter Banana Honey Toast Recipe - The Chic Life
Na ovo sam se navukla prije par tjedana kada nije bilo ničeg slatkog doma. Odličan i zasitan mix na koji se može dodati još voća. Med sam po sebi ima dosta šećera, ali je definitivno zdravije pojesti njega nego cijelu Milku.

ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA

 Brzi čokoladni kolač bez brašna i pečenja | Zagreb.info
Da, da tako je niste krivo pročitali stvarno je moguće. Potrebni su vam maslac, jaja i čokolada (u receptu navode šećer, ali on nije potreban).
Za detaljnije upute kliknite ovdje. 

PALAČINKE OD BANANE

Banana Pancakes with Golden Banana Syrup | MrFood.com

Dva jaja i pola banane (može čak i manje, bit će poprilično slatke). BEZ NUTELLE!


ŠTO JESTI POSLIJE TRENINGA?

Odgovarajuća prehrana poslije treninga je vrlo bitna jer na taj način pomažete vašem tijelu da:
  • ubrza oporavak mišića
  • stimulira rast mišića
Taj obrok bi trebao sadržavati kombinaciju proteina, ugljikohidrata i masti, a trebao bi iznositi oko 50% onih kalorija koje ste potrošili vježbanjem.

JAJA 

fried eggs | Tumblr

Cjelovit izvor proteina, niskokalorična i sadržavaju bitne aminokiseline koje pomažu kod oporavka mišića. Ne izbjegavajte ŽUMANJAK jer je pun proteina.

TACOS

Ground Chicken Tacos - iFOODreal
Tortilja, piletina, parmezan, kukuruz, rajčice...Možete staviti koje god povrće želite. Brzo, zdravo i stvarno jednostavno.

TJESTENINA SA TUNOM

RUČAK Za ovaj utorak predlažemo finu i brzu tjesteninu s tunom

Tjestenina, tuna i što više povrća!

SALATA SA TUNOM ILI PILETINOM

Green salad in white bowl with chicken, tomatoes and cucumber 

 

TEŠKO MI JE JESTI ZDRAVO DOK SAM U ŠKOLI

Obzirom na privlačnost kantina, McDonalds-a i Lidla to nije ništa čudno. Definitivno je i cijena problem. Obično je zdravije hrana i skuplja, ali nije uvijek tako.

ZDRAVI SENDVIČ


Healthy Lunch Sandwiches | POPSUGAR Fitness
Mislim kako je najveći problem kod ovog problema nedostatak vremena i lijenost. Nažalost, morat ćete izdvojiti 5 minuta prije škole kako bi si napravili sendvič koji bi trebao sadržavati meso (kao izvor proteina) i što više povrća. To je 5 minuta posla, a definitivno je zdraviji od svih opcija u pekari.

SUŠENO VOĆE 

Miješano suho voće

Odličan snack, ali definitivno treba zapamtiti da sadrži puno šećera. Zbog toga nemojte isti dan pojesti cijelu vrećicu, kontrolirajte količine.

JOGURT

Proteinski jogurti - Vindija
Nešto što ja svakodnevno pijem u školi. Preporučam ovaj na slici, ali treba imati na umu da oni sa okusom jagode i čokolade imaju puno šećera tako da bi ovaj možda bio bolja opcija.

ČOKOLADNO MLIJEKO SA CHIA SJEMENKAMA


Hemp Seed Cacao Milk | Recipe | Hemp seeds, Cacao chocolate, Milk ...
Jedan od mojih najdražih recepata.
1. Kupite čokoladno mlijeko u bočici i chia sjemenke (Konzum, Lidl..)
2. Stavite chia sjemenke u mlijeko
3. Ostavite da stoji nekih sat-dva
4. Popijete (ili pojedete kao puding, ovisno o gustoći) :)


OVO NIJE FAZA VEĆ NAČIN ŽIVOTA

Vidjela sam brojne ljude koji bi prenaglo počeli sa "zdravim načinom" života i onda bi vrlo brzo prestali zbog pritiska. Nije lako promjeniti ovako veliku naviku kao što je prehrana. Pogotovo ne ako živite u većoj zajednici gdje vas se ne pita što želite za ručak. Zato je potrebno krenuti s malim koracima odnosno malim promjenama. Korak po korak i doći ćete do željenog cilja.
Izbacite li malo po malo slatkiše iz svakodnevne prehrane vidjet ćete da su ustvari potpuno nepotrebni vašem tijelu, počnete li piti više vode tokom dana, nećete moći bez 8 čaša dnevno...

KAKO DA ODRŽAVAM MOTIVACIJU?

1. Napravi plan i napiši ciljeve

2. Nađi nekoga tko će ti pomoći (roditelji, prijatelji, trener...)

3. Proslavi uspjehe (npr. možda si počeo/la piti više vode nego prije- podijeli sa prijateljima, stavi na ig, pojedi tu JEDNU čokoladicu koju toliko želiš ;) )

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RECEPTI: Smoothie - zdrav doručak

Smoothie su meni osobno bili jedno ogromno otrkiće. Jednostavni su za napraviti, zdravi su, sastojci nisu skupi, a uštedite gomilu vremena na pripremi doručka. Iako su zdravi i dobra zamjena za doručak moramo imati par stvari na umu: Kupovni su puni šećera Moramo znati balansirati sastojke - trebali bi se sastojati pretežno od voća i povrća. Što manje zaslađivaća kao što su med, šećer i sirup. Kako bi duže ostali siti, možemo dodati jogurt ili proteine  Neka istraživanja su pokazala kako blendanjem voće i povrće gubi vitamine i minerale. *nekih od sljedećih recepata sadržavaju zalađivače, ako vam je cilj smršaviti onda ih izostavite. 1. Banana ginger - ginger - 1 banana - jogurt od vanilije - žlićica meda 2. Najbolji smoothie na svijetu - malomasno mlijeko ili jogurt - 1 banana - 6 zamrznutih jagoda - pola čaše soka od naranče *ako vam je cilj smršaviti, onda sok od naranče zamijenite sa npr. bademovim mlijekom. 3. Slim down - smrznuto šumsko voće - 2,3 dl malomasnog mlijeka ili jogurt

Kako smršaviti?

  KAKO SMRŠAVITI? Proces mršavljenja ne događa ne preko noći, a rigorozne dijete definitivno nisu rješenje. Kako bi znali kako smršaviti prvo morate razumjeti znanost koja stoji iza toga.  Kalorijski deficit Ukoliko želite izgubiti masno tkivo trebali biste biti u kalorijskom deficitu. To znači da bi vaš kalorijski unos trebao biti malo manji od potrošenih kalorija tokom dana. Blagi deficit bi značio oko 300 do 500 kalorija u odnosu na dnevnu potrošnju. Važno je napomenuti da ekstremnim deficitom možete izgubiti na tjelesnoj masi, nećete doći do željenog cilja te može loše utjecati na vaše zdravlje. Nije nužno biti u deficitu, možete i izjednačiti dnevni unos i potrošnju, ali time ćete samo održavati trenutnu formu. ITM/BMI kalkulator Indeks tjelesne mase (ITM) je podatak koji uzima u obzir odnos između vaše tjelesne mase i visine na kvadrat. Je li taj podatak stvarno precizan? U jednadžbu su uvrštene samo tjelesna težina i visina tako da to nije dovoljno za prikaz stvarne